Calèche

De Calèche is een exclusieve galarijtuig dat stamt uit het midden van de 18de eeuw. Het verhaal gaat dat deze koets vernoemd is naar een modieuze dameshoed, genaamd Calèche. De koets heeft een halve, inklapbare leren kap. Deze leek op de hoeden in die periode. Tot 1820 hing de kast van de koets enkel in C-veren met leren riemen, waarna de ellips veren werden toegevoegd. Onder de bok ligt een opgerold leren voetenkleed voor bescherming tegen plotseling opkomende regenbuien.

Calèche, foto Bert Heeren

Aanvankelijk werd dit rijtuig door zowel de eigenaar als de knecht gereden maar na 1850 werd de Calèche alleen nog door een dienst-koetsier gereden met een twee-, vier- of zesspan paarden. De Calèche (bij vier- of zesspan) werd ook veel met een postiljon, met koetsier en een postiljon op het linker voorpaard gereden of ‘à la Daumont’, zonder koetsier maar met twee postiljons op de linker paarden.

In Nederland bestaan er nog maar een paar Calèches in deze staat. Deze rood zwarte Calèche is gebouwd door de Parijse koetsenbouwer Binder voor de familie Van Loon in Amsterdam. Het is één van onze meest exclusieve open trouwkoetsen en biedt plaats aan 2 tot 4 personen.

N.B. de Stichting Haagsche Rijtour heeft haar uiterste best gedaan om de eigenaren van de foto’s en teksten over deze koets te benaderen voor toestemming van gebruik van deze gegevens. Het is ons helaas niet gelukt. Mocht u daarover contact willen opnemen, richt u zich dan tot deze Stichting.